Jacob tien jaar ondernemer low resAfgelopen zondag was ik precies tien jaar zelfstandig ondernemer. Daarover is vorige week een blog op onze bedrijfswebsite timeclock.nl verschenen. Dat heeft natuurlijk ook veel raakvlakken met mijn persoonlijke ontwikkeling. Daarom wil ik dit blog ook graag delen op mijn persoonlijke blog. Hierbij!

Het begon allemaal met Katwijk Bouwadvies in zijn woning in de Zanderij. “Ik ben begonnen met een kantoortje op zolder en ik had geen opdrachten”, tekent Jacob de situatie. Dat was binnen een week wel anders. “Ik weet niet meer precies hoe we met elkaar in contact kwamen, maar ik heb mijn eerste opdrachtgever altijd onthouden. Dat is vooral ook omdat hij zo’n bijzondere man was en is.” 

Die eerste opdrachtgever was namelijk Edu Nandlal. Hij was een van de elf overlevenden (exclusief de hond Lucky) van de SLM-vliegramp in Paramaribo in 1989. “Ik mocht de verbouwing van zijn woning begeleiden. Als je een inspirerend verhaal wilt over terugkrabbelen na een groot drama in je leven, google dan eens zijn naam. Hij is momenteel eigenaar van een succesvol schoonmaakbedrijf in Utrecht.”

Hard werken

Het was keihard werken voor Jacob met Katwijk Bouwadvies, maar daardoor sleepte hij mooie opdrachten binnen. Zijn vrouw Mirjam kan zich die soms best pittige periode nog goed herinneren. “Ik heb er bewondering voor hoe hij de zaak heeft opgebouwd. Op zijn werkkamer op zolder werkte tot twee uur ’s nachts doorwerken en om zes uur weer op was meer regel dan uitzondering tijdens de eerste drie jaar. En altijd positief ingesteld, ik heb hem zelden op sombere momenten kunnen betrappen. Zelfs niet als het echt even crisis was.”

Na zes jaar Katwijk Bouwadvies en een mislukte samenwerking en bijbehorende financiële strop verder, zag TimeClock het levenslicht in 2013. “Toen leefde al het idee om door te groeien met het bedrijf en dat is de afgelopen periode ook gelukt”, vertelt Jacob. “Ik heb daarbij het geluk dat ik een aantal goede mensen om me heen heb, zowel binnen als buiten het bedrijf.”

Dienende leider

Na de verhuizing en het opstarten van TimeClock ontstond een andere situatie, namelijk het hebben van personeel, maar wel nog steeds met kantoor aan huis. Daar kwam in 2016 de fusie met REGIE Vastgoed van compagnon René van de Giessen nog eens bij. Een mooi voorbeeld van de groei, maar steeds meer personeel betekent ook steeds meer werkplekken. “Daarom is het goed dat er nu gezocht wordt naar eigen kantoorruimte. Als iedereen op kantoor moet zijn, kunnen we de mensen niet meer kwijt”, is Mirjam duidelijk.

Gaandeweg het groeiproces merkte hij steeds meer dat hij meer een leider, een manager wil zijn. “Daar haal ik veel energie uit.” Dat doet hij met een specifieke visie. Leider zijn is voor Jacob namelijk heel wat anders dan ‘de baas spelen’. “Ik wil echt een dienende leider zijn. Daarmee bedoel ik dat je niet bezig bent met iedereen te commanderen met doe dit zus en doe dat zo, maar juist met inspireren en motiveren. Ervoor zorgen dat alle medewerkers het bedrijfs-DNA omarmen. Dan krijg je een club mensen die met kennis van zaken en verantwoordelijkheidsgevoel aan de slag gaat. Mensen moeten doen waar ze goed in zijn.”

Stip op de horizon

Ondernemen doet hij niet voor het geld, vertelt Jacob. “Ik haal veel meer voldoening uit het zien groeien van mensen en het bedrijf dan uit een zak geld. Ik ben wel ambitieus ingesteld, mijn doelstelling is het realiseren van een middelgroot bedrijf van 50 tot 60 mensen. Dat is mijn stip op de horizon, zakelijk gezien staat alles in het teken daarvan.”

Binnenkort ga ik weer verder met inzichten die ik uit het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’   van Stephen Covey heb gehaald, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. ‘Wees proactief’ zal het eerste thema zijn dat ik wil behandelen.

Plaats een reactie

Delen wordt gewaardeerd