pak kans verandering‘Wie zichzelf overwint is sterker dan wie een stad inneemt’. Zo luidt – vrij vertaald – een bekend gezegde uit het Bijbelboek Spreuken (leestip!). Het is eigenlijk de perfecte samenvatting van de eerste drie eigenschappen van effectief leiderschap. De eerste die ik in dit blog wil bespreken: wees proactief.

Dat moet ik misschien even uitleggen. Met proactief zijn bedoelt Covey namelijk wel iets meer dan ‘je actief opstellen’ en ‘initiatief nemen’. Hij zegt: “Het is verantwoordelijkheid nemen voor je leven. Als je proactief bent, gedraag je je als resultaat van je eigen bewuste keuzes. Als de omstandigheden of andere mensen je gedrag bepalen, ben je reactief. Ons taalgebruik is een goede indicatie of we reactief of proactief zijn. Reactief: Ik kan het niet, ik moet, hij maakt me kwaad, als dat eens zou gebeuren. Proactief: Ik zal, ik kies, ik beheers mijn emoties.”

Moeilijk, niet onmogelijk

Maar wees eerlijk: je emoties beheersen kan erg moeilijk zijn. Als iemand je kwetst met een gemene opmerking, hoe verleidelijk is het dan om terug te slaan? Letterlijk of figuurlijk… Als het je lukt, kost het je meestal veel moeite, nietwaar? Het is juist deze eigenschap die mij veel moeite heeft gekost om te leren. En nog steeds trouwens.

fileleedFiles bijvoorbeeld. Ik kan soms nog flink uit mijn dak gaan als ‘het me weer eens word aangedaan’. Of in het werk. Er zijn van die projecten die totaal niet lopen en het lukt maar niet om de boel vlot te trekken. Het zijn de negatieve emoties die dan om de hoek komen kijken en die me nog steeds moeite kosten om onder controle te krijgen en houden, maar dat gaat steeds beter.

Ghandi

Zorgen, nog zoiets. Wie heeft ze niet in het leven? Aan sommige van die zorgen kunnen we wat doen en aan anderen niet. “De zorgen die we kunnen beïnvloeden, zetten we in een cirkel van invloed”, schrijft Covey. “Proactieve mensen focussen op dingen die ze kunnen beïnvloeden, die focus vergroot hun cirkel van invloed. Reactieve mensen focussen op de zorgen en verkleinen zo juist hun cirkel van invloed. Iemand als Ghandi zag precies waar zijn cirkel van invloed lag, namelijk bij de mensen in de rijstvelden en niet bij de politiek. Hij bouwde enorme invloed op.”

Met die kennis in het achterhoofd ben ik me veel meer bewust geworden van de dingen waar ik wel en geen invloed op heb. “Bij geen controle moeten we leren glimlachen en accepteren”, luidt een gouden tip van Covey. We hebben als mensen de vrijheid om onze acties te bepalen, maar de consequenties daarvan kunnen we niet beheersen. Als je de ene kant van een stok opraapt, gaat de andere kant mee. Covey stelt dat als we ons gedragen in lijn met onze principes, de gevolgen positief zullen zijn. Gedrag dat niet in lijn is met die principes, levert negatieve gevolgen op.

druk druk drukDruk, druk, druk

Ik probeer dit in praktijk te brengen door bijvoorbeeld daadwerkelijk te doen wat ik beloof. Dan zit je midden in je cirkel van invloed. Tegenwoordig maak ik me over zo min mogelijk dingen druk en dat lukt best aardig. Dat klinkt
misschien gek, maar ik bedoel natuurlijk niet dat ik nergens meer in geïnteresseerd ben. Integendeel zelfs, maar wel alleen nog maar in dingen die ik echt belangrijk vind. Het gaat echt om de juiste balans vinden en binnen die ‘cirkel van invloed’ te blijven. Anders ga je je simpel gezegd weer druk maken over allerlei zaken waar je toch geen invloed op hebt. En met de gemiddelde agenda van een ondernemer komt dat je gemoedstoestand meestal niet ten goede. “Druk, druk, heel druk” is het standaard antwoord dat je krijgt als je iemand vraagt hoe het is. Maar je bepaalt echt zelf hoe druk je het hebt. Ik weet: dat is soms lastig (vooral als het echt heel druk is…

Mijn Blogs

Delen wordt gewaardeerd