Italie 2017Van verschillende mensen kreeg ik al de vraag: komt er nog wat van met dat volgende blog? Dat streelde natuurlijk mijn ego, haha. Blijkbaar zitten mensen op mijn gedachtenspinsels te wachten. Het betekende ook dat er werk aan de winkel was. De vakantie ligt immers al weer even achter ons, dus hoog tijd voor een nieuwe aflevering.

Die vakantie hè. Die was me daar even lekker zeg! Beetje warm, zelfs voor Italiaanse begrippen, maar we hebben ervan genoten met het gezin. Terug in Nederland kregen we letterlijk een koude douche, het goot namelijk van de regen. Weer aan het werk gaan na een heerlijke vakantie is voor sommige mensen ook een soort koude douche. Dat snap ik aan de ene kant wel. Weer in het ritme komen na een paar weken even helemaal niks doen behalve luieren en een boekje lezen kost soms even wat moeite. Maar als je eigenlijk al jaren geen plezier hebt in wat je doet, heb ik een vrijblijvend en goedbedoeld advies: ga eens uitvinden wat je nou echt zou willen met je leven. Dat doe ik ook en kan verrassende inzichten geven….

Vooraf sturen

Het ‘harde leven’ brengt me bij twee zaken die ik graag met jullie wil delen in dit blog. Zoals ik in eerdere blogs al vertelde, werken we bij ons bedrijf volgens de vier disciplines van uitvoering (de 4DX-methode) van Sean Covey. Heel kort samengevat:

1) Stel een Waanzinnig Belangrijk Doel;

2) Zorg voor gedragsverandering, bij jezelf en bij anderen;

3) Houd een motiverend scorebord bij;

4) Leg verantwoording af en motiveer elkaar.

De eerste drie disciplines heb ik al kort of wat uitgebreider besproken. Die vierde kun je met een beetje kwade wil negatief opvatten als ‘elkaar de maat nemen’. Op die manier bedoelt Covey het echter zeker niet. Juist door iedere week te vertellen wat je hebt gedaan, creëer je namelijk de mogelijkheid dat anderen je kunnen helpen als je bijvoorbeeld ergens in vastloopt. Bijkomend voordeel is dat je vooraf kunt sturen op lopende zaken en niet achteraf wordt verrast.

Het valt niet mee om dit vol te houden. Zeker in de vakantieperiode blijkt het soms helemaal niet te doen omdat de helft op vakantie is en de andere helft het veel te druk heeft. De wervelstorm van de alledaagse dingen heet dat. Toch blijven we werken met deze vier disciplines, ondanks deze wervelstormen die soms de kop op steken. Onze ervaring is namelijk dat het werkt.

Kaft Zeven eigenschappen van effectief leiderschapZeven eigenschappen

De vier disciplines van Sean Covey vinden hun oorsprong echter in een ander boek. Het schrijven over leiderschap en succesvol ondernemen zit namelijk in de familie. Stephen R. Covey (inderdaad, de vader van) is met zijn boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap’ uitgegroeid tot de godfather in dit genre. Het mooie van dit boek is dat je het niet alleen in het zakelijk leven kunt gebruiken. Juist niet alleen, zou ik willen zeggen. Waar zoon Sean de eigenschappen toepast op het werk, bekijkt vader Stephen het in een veel breder perspectief. Het perspectief van het leven in al haar facetten.

Ik ga niet beweren dat iedereen het boek zou moeten lezen (of stiekem eigenlijk ook wel, haha). Dat zeg ik alleen over de Bijbel…

Mijn Blogs

Delen wordt gewaardeerd