Om te kunnen groeien is soms gedragsverandering nodig. Dan bedoel ik natuurlijk niet dikker worden door ongezond te eten, al gaat het daar in letterlijke zin ook voor op. Nee, door dingen anders te doen of in een ander perspectief te leren zien, kun je als persoon groeien. Op persoonlijk gebied, maar ook zakelijk gezien. Juist ook daarom was de reis naar Schotland met de 4e Musketier een geweldige, verrijkende ervaring.
Natuurlijk was het ook gewoon heel erg gaaf, waanzinnig mooi, loodzwaar, confronterend en zo kan ik nog wel even doorgaan. Op donderdag vlogen we naar Edinburgh, waarna nog een bustocht van drie uur volgde naar de voet van de Schotse Hooglanden. En ja, het is daar echt zo mooi als je vast al vaker hebt gehoord. De volgende twee dagen waren heel zwaar en tegelijk heel bijzonder. Na twee dagen lopen en nauwelijks een paar meter ‘recht’ waren de klachten over pijnlijke voeten en trillende benen van het klimmen en dalen niet van de lucht. Ik heb grote stoere mannen zien huilen en mensen voor mijn ogen ten goede zien veranderen en door hun knieën zien gaan voor God. Ik vind mezelf ook best een stoere man, dus je begrijpt dat ik zelf ook niet op mijn voeten bleef staan.
Tijdens het weekend werd het boek ‘Geboren om te vliegen’ van Henk Stoorvogel en Eugene Poppe behandeld. Die zal ik niet gaan navertellen, maar als het over gedragsverandering gaat heeft hij best wel wat te vertellen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met de balans tussen werk en privé? Voor mij is het een permanente uitdaging om de balans in evenwicht te houden. Als je te veel werkt, heeft dat altijd invloed op de thuissituatie en die is meestal niet positief. Zo’n weekend helpt enorm mee om zaken weer in het juiste perspectief te zien.
Leren van de arend
Wat me hierbij ook heel erg aansprak is het beeld van de staart van een arend. Die heeft hij nodig voor drie dingen die wij in het leven ook nodig hebben. Snelheid maken en remmen is de eerste. Het is goed om hard te werken en vooruit te ‘vliegen’, jezelf te ontwikkelen, productief te zijn. Maar remmen hoort onmiskenbaar bij snelheid. Bij een duikvlucht naar een prooi is het handig dat hij niet te pletter vliegt. Wij hebben ook een rem nodig om ons niet te pletter te vliegen in de dagelijkse beslommeringen.
De tweede functie is bijsturen. Als zijn prooi op de vlucht slaat, moet de arend zijn koers snel kunnen wijzigen. In het leven is bijna niets hetzelfde, je hebt constant te maken met verandering. Bijsturen door op tijd rust te nemen of tijd voor andere zaken dan waar je altijd zo druk mee bent, is daarom heel belangrijk. En als je daar moeite mee hebt (zoals ik), moet je je láten bijsturen. Daar komt functie drie meteen om de hoek kijken. De staart zorgt namelijk ook voor balans. Zonder balans in je leven ben je onbestuurbaar. Dat heeft te maken met de lange termijn. Denk aan een hardloper. Als die in een rustig tempo loopt, kan hij een veel grotere afstand afleggen dan wanneer hij vol gas gaat. Zo is het ook in het leven. Een gouden tip om een burn-out te voorkomen lijkt me. ;-)
Leermomenten
Natuurlijk begon ik niet voor niets over gedragsverandering. Die is namelijk onderdeel van de tweede discipline van Stephen Covey en gaat over gedragsmetingen. Door je gedrag in te richten op het Waanzinnig Belangrijke Doel (precies, de eerste discipline), kun je gericht werken aan het bereiken van dat waanzinnig belangrijke doel. En soms moet je dan je gedrag veranderen of aanpassen. Zeker als persoonlijke groei en bedrijfsgroei je doel is, moet je daar ook naar handelen. Dan kun je niet doen wat je altijd al deed.
Ik heb ook weer veel geleerd. Over mezelf bijvoorbeeld, want je komt jezelf keihard tegen tijdens zo’n weekend. Het was in alle opzichten een echte verrijking, een ervaring die ik weer in mijn rugzak van het leven kan stoppen. Een geweldige les die ik op zakelijk gebied heb geleerd is je niet te focussen op verbeteren wat je niet zo goed kunt, maar juist op je sterke punten. Je sterke punten zijn namelijk je grootste groeikansen.
Backhand
Mooi voorbeeld hiervan is een bekend verhaal van hockeycoach Marc Lammers. Een van zijn aanvalsters had een fenomenale forehand, maar een belabberde backhand. Dus wilde de coach dat ze extra ging trainen op haar backhand. Een logische gedachte toch, dat je probeert je zwakke punten te verbeteren. Het liep echter heel anders. Het niveau van de backhand steeg nauwelijks terwijl ze met haar forehand ook een stuk minder vaak scoorde. Het plezier en de motivatie zakten naar daardoor een bedenkelijk punt omdat de lol eraf was. Lammers zag het en herstelde zijn fout. Hij liet haar weer focussen op haar geweldige forehand, het plezier kwam terug en uit zichzelf ging ze ook haar backhand trainen en verbeteren. De ultieme beloning kwam in de Olympische hockeyfinale, waarin ze de winnende goal scoorde. Met haar backhand.
Moraal van het verhaal: als je ergens heel goed in bent, is het leuk om dat te doen. Door daarop te focussen, groei je ook in de vaardigheden die aan die sterke punten verbonden zijn en waar je misschien minder goed in bent.
Filmpje!
Nog even terug naar Schotland. Daar is nog veel meer over te vertellen. Nog beter is het om het laten zien. Met de foto’s in dit blog, maar ook met onderstaand filmpje.